"Berkongsi Kuasa Dengan Kafir Harbi Taksalah" – Ketua Dewan Ulama PAS Kelantan


Sokong DAP Haram, itu kata putus para Ulama. Sebabnya, DAP menentang Islam dengan tegas dan lantang. DAP juga sudah terserlah sebagai parti yang tegar memperjuangkan agama Kristian serta mempunyai agenda jelas tidak menerima Raja-raja Melayu (yang melindungi kedudukan agama Islam di Malaysia) serta tidak senang dengan Islam sebagai agama rasmi.

Kemungkinan besar, tidak salah jika dikatakan bahawa DAP berada di belakang isu murtad di Selangor kerana jelas mereka memberi sokongan kalau pun tidak membela atau menjadi dalang dalam isu ini.

Namun, PAS tetap teguh bersama DAP, cuba menutup dan memperkecilkan isu murtad malah sanggup menyepak keluar Dato’ Dr. Hasan Ali yang lantang membangkitkan isu tersebut.

Maka seluruh umat Islam di Malaysia menjadi hairan bagaimana PAS yang begitu takbur mendabik dada sebagai parti Islam ekstrem, yang pernah bermimpi untuk memisahkan wanita dan lelaki di pasaraya, bas, kolam renang dan menghukum sesiapa saja yang tidak berpakaian mengikut ‘standard’ pemakaian mereka serta menganggap selagi terdapat botol arak di Malaysia, maka kerajaan Malaysia wajib ditentang kerana sekular atau kafir, kini memandang sebelah mata sahaja akan isu murtad.

Sedangkan ‘murtad’ adalah sehabis besar isu bagi umat Islam kerana ia melibatkan umat meninggalkan agamanya. Tiada apa lagi yang jauh lebih besar atau lebih tragik daripada seorang Muslim menjadi murtad.

Oleh itu, kita hanya mampu menggelengkan kepala melihat bagaimana PAS telah memperkecilkan isu yang sebegitu besar, hanya kerana ingin terus bersama DAP.

Namun, apa yang nak dihairankan dengan sikap PAS sedangkan prinsip untuk menegakkan Negara Islam juga sudah lama digadai mereka gara-gara begitu teruja atau ‘gila’ untuk bersama bergandingan tangan dengan DAP menuju ke Putrajaya. Hanya akhir-akhir ini, soal hudud dipolitikkan semula memandangkan Pilihanraya sudah semakin hampir.

Kenyataan Ketua Dewan Ulama Pas Kelantan, Datuk Mohamad Daud mengenai hukum haram bekerjasama dengan DAP membuktikan ‘kegilaan’ PAS demi mengejar kuasa politik. Menurut beliau, “adalah haram mengundi golongan yang menentang Islam pada dasarnya namun ia dibolehkan bagi menjatuhkan kerajaan Barisan Nasional (BN) yang diterajui UMNO”.

Ertinya, beliau mengaku adalah haram untuk bekerjasa dengan DAP yang menentang Islam tetapi ia dibolehkan bagi menentang UMNO/BN yang didakwanya menentang Islam juga.

Nampaknya, PAS meletakkan UMNO/BN yang telah membina beribu-ribu masjid, melahirkan begitu banyak ‘Ulama’ dalam berbagai bidang, menjaga kebajikan rakyat, memelihara keamanan dan menyeru kepada perpaduan sepertimana yang dituntut Islam, sebagai jauh lebih ‘kafir’ dari kafir harbi DAP.

Dalam ertikata lain, PAS sanggup menjatuhkan saudara seagama demi untuk berkongsi kuasa dengan kafir harbi.

Ini adalah pendirian PAS seperti yang telah ditegaskan oleh Ketua Dewan Ulama mereka sendiri. Ia diungkapkan dalam ayat yang mudah untuk difahami, jelas serta tidak diputar-belit oleh sesiapa.

Kini, para Ulama telah pun menyatakan hukum bekerjasama dengan DAP mengikut Islam iaitu haram, dan Dewan Ulama PAS juga telah menyatakan hukumnya mengikut ideologi PAS iaitu harus.

Jelas, PAS telah memilih untuk mengutamakan politik dari agama maka dengan itu tiada guna lagi bagi kita mempersoalkan pendirian mahupun hala tuju parti tersebut selepas ini.

Justeru, mulai hari ini, kita semua wajar berhenti dari merasa hairan dengan segala tindak tanduk PAS yang bertentangan dengan Islam.

Kita wajar menerima hakikat bahawa PAS sudah begitu selesa, gembira dan tenang bergandingan dengan DAP untuk menjatuhkan UMNO, menuju ke puncak kuasa bersama-sama. Untuk itu, Islam dan hukum-hakamnya sentiasa perlu diubah untuk disesuaikan dengan kehendak Kristian-DAP agar kerjasama mereka kekal utuh.

Apa yang tinggal kini ialah terpulanglah kepada para Muslimin Muslimat di dalam PAS untuk memilih Islam ataupun PAS.

3 comments:

Anonymous said...

Bahaya Kalau PR memerintah.
Bukan saja menghapuskan Hak Istimewa Orang Melayu, tetapi juga menghapuskan Agama Islam sebagai agama persekutuan dalam perlembagaan.
Sebagaimana maklum perjumpaan Anwar dan Wan Azizah dengan Pastor Kristian tahun lepas untuk mendapat sokongan. Dan terbaru pengumuman Pastor yang menyeru umat Kristian di tanahair menyokong parti yang menyokong kebebasan beragama.

Jangan terkejut kalau mereka memerintah nanti. Kalau sekarang kita on TV radio ada rancangan Hal Ehwal Islam,soal jawab agama, program tanya ustaz dll. Nanti kalau mereka memerintah, kita on TV dan radio, akan ada rancangan agama lain yang menggunakan bahasa Melayu. Soal jawab Agama Kristain, Hindu, Buddha dll dalam bahasa melayu dll. Rancangan tanyalah Ustaz bertukar tanyalah paderi. Jangan tekejut nanti ada paderi, tok sami melayu pulak.

PKR tak kesah sebab mereka berfahaman liberal dan plural, bayangkanlah anak cucu kita nanti.

PAS macam mana pulak sanggup berkorban lagi... selain dari kalimah Allah

Anonymous said...

PAS sudah terjebak dalam kancah perkahwinan tak suka sama tak suka PR, PAS umpama pengantin perempuan. Pemegang talak adalah DAP, jadi PAS akan selalu merajuk dan buat-buat makan hati tapi DAP tetap berkeras juga dengan prinsip dia, silap2 haribulan PAS akan digantung tidak bertali oleh DAP. PKR hanya taraf jadi wali PAS je,masa kawin PKR amat penting tapi lepas tu, wali dah tak diperdulikan lagi...PAS nak sesuatu kena bagi tahu DAP dulu, silap minta kena tengking kecut beruk PAS, tapi bila jumpa orang ramai PAS menyamar pakaian lelaki dan bercakap besar mengatakan dia hebat itu, hebat ini, itulah kisah PASS

Anonymous said...

Ini kes jilat balik le ni...dulu cakap tak boleh..
nampaknya sama macam BN le..cuma BN "Janji Ditepati"

Post a Comment

NYAMUK CROUD

JUSTICE 4 SAIFUL

JUSTICE 4 SAIFUL
KLIK PICTURE

Labels

Blog Archive