Anwar Ugut Untuk Saman Semua Media


Tindakan biadap dan tidak professional Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim yang gagal mengawal perasaan marahnya ketika majlis sidang akhbar pagi tadi mengudang pelbagai tanda tanya. Anwar dilihat ‘naik angin’ dengan tindakan para wartawan yang meminta penjelasan beliau berhubung laporan yang dikeluarkan oleh agensi berita luar negara seperti Reuters, Inquirer News, The Manila Times, ABN-News dan sebagainya.

Stesyen televisyen TV3 dan akhbar Utusan Malaysia sebelum ini melaporkan mengenai laporan yang dikeluarkan oleh media asing itu, berhubung penglibatan Anwar dengan penceroboh bersenjata di Sabah. Media asing tersebut mendakwa menerima maklumat dari agensi perisikan tentera Filipina berhubung penglibatan Anwar yang dikatakan telah menjemput kumpulan tersebut ke Malaysia.


Ekoran laporan tersebut, Anwar telah meminta agar pihak Utusan dan TV3 untuk mengemukan permohonan maaf secara terbuka atau berdepan dengan tindakan saman malu berjumlah RM2 juta. Memandangkan dakwaan tersebut adalah merupakan laporan dari media asing, maka Anwar ditanya apakah terhadap sebarang tindakan undang-undang yang akan diambil seperti yang dilakukan terhadap Utusan dan TV3?

Tidak berpuasa hati dengan soalan yang dikemukan itu, Anwar lantas menemplak wartawan tersebut dengan nada berbaur ugutan.
“Utusan dan TV3 dah kena saman, (kalau) you ulang, saya saman you nanti” katanya.

Tidak cukup dengan itu, Anwar jelas berbohong dengan mengatakan kononnya laporan yang dikemukan oleh media asing tersebut hanya mengatakan kemungkinan dia mengetahui mengenai perjumpaan Datuk Seri Najib dengan wakil Sultan Sulu.

Sedangkan jika dilihat dengan teliti laporan tersebut, ia secara jelas mengatakan sebaliknya. Berikut adalah antara laporan yang dikeluarkan oleh media-media asing tersebut.

Kumpulan ketiga yang didakwa terlibat adalah pembangkang dari Malaysia, yang sedang bersiap sedia untuk pilihan raya umum yang mungkin berlangsung sebelum Jun. Pegawai perisikan berkata salah satu ahli politik pembangkang Malaysia yang bersekutu dengan Anwar Ibrahim akan bertanding bagi jawatan di Sabah – Inquirer News, 1 Mac 2013

Jacinto also disturbingly writes that “The intrusion occurred just as former Malaysian leader Datuk Seri Anwar Ibrahim, also Pakatan Rakyat de facto leader, proposed that Sabah be granted autonomy.” Anwar Ibrahim, a Rizalian scholar, is known as a stalwart against the ruling UMNO party-led coalition in Malaysia. Now we should not be involved in the domestic politics of Malaysia - The Manila Times, 16 Februari 2013.

A Malaysian Opposition politician allied with Datuk Seri Anwar Ibrahim is believed to have met with the Sulu Sultan late last year and gave the Opposition’s support to the Kirams’ claim to Sabah, a Philippine intelligence source revealed. – ABN-News, 1 Mac 2013

Persoalannya, mengapakah Anwar perlu marah sekiranya laporan tersebut tiada sebarang asas kebenaran? Sejurus selepas sidang akhbar tersebut, para wartawan yang hadir mempertikai kewajaran tindakan Anwar sebentar tadi. Apakah ini bentuk kebebasan media yang sering dilaung-laungkan oleh Anwar?

Hanya dengan satu soalan mudah, dia bukan sahaja dilihat gagal untuk menjawab malah lebih teruk lagi, cuba mengugut pihak media dengan tindakan saman.

12 comments:

JAS SALLEH said...

bETUL TU BRO

aNWAR jUBURI KALO DAH KANTOI MULA NAIKL ANGIN DAN UGUT NAK SAMAN

TERUS MENDESAK ANWAR IBRAHIM DGN PENGULANGAN SOKLAN YG SAMA KASI NUO GABRA CAM JAM OMEGA DULU

Anonymous said...

Kalau dah tak nak jawab soalan wartawan, buat apa mengadakan sidang akhbar? Buat ajelah ceramah perdana pada penyokong2.

Anonymous said...

Raja segala saman Malaysia @ Raja segala malapetakan Malaysia @ The great Spinner of Malaysia...lebih deras dari gasing...

Anonymous said...

U Ulang, I Saman U!

Anonymous said...

Petunjuk seterusnya daripada Allah. Ni lah dia "Petualang dan Pengkhianat Negara". Saman lah.

sam adon said...

dia ingat media n wartawan ni bodoh cm pengikut die kot... hnya bljr dr utz n ustzah yg berpandu pd kitab shj n bukan berpandukan pd Al-Quran n Allah.... ilmu dunia jgk harus kita pelajari supaya kita x ketinggalan dgn bangsa2 asing n x ditipu semudah2nye... petugas media n wartawan bukan bodoh yer.....

Anonymous said...

Apa tak wartawan boikot aje sidang media anuwar tu. tak mati der kalu tak pegi sidang media tuh. Banyak lagi berita lain boleh buat. Tak gitu..

Anonymous said...

BOIKOT SEMUA SIDANG MEDIA MAT JUBO !!!!

DIA TAK PERNAH RESPEK MEDIA !!


gen2felda

Anonymous said...

Mana x.. saman menang saman menang sape x nak...x pernah pun saman ditolak...

Anonymous said...

buat sidang media tapi tak boleh tanya..???
tanya lebih kena saman..

lepas ni wartawan kena siap2 tanya soalan ala2 budak tadika..
dah makan ke belum..
pagi tadi gosok gigi ke tidak..

memang hampehh punya manusia ni... perosak agama, bangsa dan negara

ibnusahdan said...

jangan takut dia saman korang,korang saman dia balik.bukan dia sorang je yg ada peguam.kejadian di sabah ni pun korang leh saman dia.kalau tanya soalan pastu dia cakap nak saman korang,cakap kat dia "ngko saman aku,aku saman ngko balik" kat dia

Anonymous said...

Jas saleh: ko tu keturunan batu belah batu telingkop. Baik ko dok diam2 dlm kelambu. Nak pakai sependa pun masih xtau yg mane depan yg mane belakang.

Post a Comment

NYAMUK CROUD

JUSTICE 4 SAIFUL

JUSTICE 4 SAIFUL
KLIK PICTURE

Labels

Blog Archive