Sebabkan Bapak Bepanagkat Tinggi Anak Senag-Senag Dapat Biasiswa, Bukti Dokumen Sulit BPR Keatas VC UITM...!!!!???




Universiti Teknologi Mara (UiTM) menafikan dakwaan bahawa naib canselornya Datuk Sahol Hamid Abu Bakar telah menyalahgunakan kuasa dalam pemilihan calon biasiswa Skim Tenaga Pengajar Muda (TPM) lima tahun lalu dengan memberikan biasiswa berkenaan kepada dua orang anaknya.

Malah, kata penasihat undang-undang universiti itu Prof Datuk Emeritus Shad Saleem Faruqi, bukan sahaja siasatan dalaman UiTM telah membersihkan Sahol Hamid tetapi Badan Pencegah Rasuah (BPR) ketika itu juga mendapati tiada bukti untuk mensabitkannya.





Manakala dari segi kelayakan pula, katanya lagi, seorang anak perempuan Sahol Hamid yang terpilih mendapat Purata Mata Gred Terkumpul (CGPA) ketiga tertinggi dalam fakultinya iaitu 3.62.

Seorang lagi anaknya pula walaupun mendapat CGPA 3.20 tetapi mendahului dalam kriteria lain seperti kemahiran sosial dan penguasaan bahasa Inggeris serta pertimbangan bidang pengajiannya yang kritikal dalam kejuruteraan jambatan.



8 comments:

anonymous said...

Anak dato sahol x dapat pun akhirnya biasiswa tu. Benda2 cam ni lebih kpd nak jatuhkan imej dato sahol. Anak dia pinjam loan nk sambung belajar. Lagipn kalau anak dia layak apa salahnya kalau dapat? Kalau bapa tnc akademik dan anak memenuhi kriteria untuk mohon biasiswa, apa salahnya? Ni sah kes dengki.

Anonymous said...

org Melayu memang camtu..sentiasa dengki. apa salahnya kalau anak dia layak. tengok org Cina tu.mak bapak lawyer, doktor pun nak minta biasiswa JPA.

Anonymous said...

bukan masalah dengki mungkin ada pelejar lain yg tak berkemampuan lebih layan dapat biasiswa ni jangan salah faham

Anonymous said...

rasa macam taput la di beri kepada anak sendiri ramai lagi anak melayu yg susah hidup miskin tapi bijak (Kalau bapa tnc akademik dan anak memenuhi kriteria untuk mohon biasiswa,)kata anonymous 558

Anonymous said...

perkara-perkara macam nilah yang menjatuhkan UMNO dan BN. Dah lama di sebut jangan berkroni, tetapi masih dibuat juga. Apa pun UMNO dan BN mesti melakukan yang telus, jika kita mahu kepercayaan rakyat. Ini mungkin kes "tip of the iceberg" takut kalau korek lagi ada "gunung dibawahnya!"

anonymous said...

Time tu if they are the best competing amongst all, then they deserve it.

anonymous said...

prof sahol banyak sangat dah tolong org miskin. Beribu org dia tolong, yg x nampak Mmg buta lag. Apasalahnya kalau anak dia mohon pun? Dengkinya org melayu ni.

Anonymous said...

As a leader its almost impossible to please everyone. Jangan pula kata mereka yang support kaki bodek atau orang‘yes sir’ sahaja. Macam saya, saya mmg suka dgn kepimpinan Dato Sahol di uitm. Saya lihat banyak transformasi positif yang telah dilakukannya. Beliau ambil berat ttg warga uitm, dia bukan jenis yang cakap lain, buat lain, seperti apa yang satu golongan kecil kata. Org yang menentang tu maybe tak setuju dengan kepimpinan Dato Sahol. Itu adalah hak mereka. Tapi sesetengah golongan yang tak puas hati ni, kebencian mereka kerana tidak see ‘eye to eye’ dengan pemimpin menjadikan mereka ular berbisa dimana mereka mula membuat rancangan untuk menjatuhkan pemimpin hanya mungkin kerana perbezaan pendapat ttg satu perkara kecil yang mereka anggap besar, tak puas hati dengan keputusan yang dilakukan oleh pemimpin yang tidak menyebelahi mereka & etc. dalam isu nak jatuhkan vc uitm ni sebenarnya kes dalaman, masalah bermula bila perkara yang dilaksanakan tidak menyebelahi sesetengah pihak. contohnya bila tak disambung kontrak samada sebagai kakitangan, dekan, pengarah, ketua atau inginkan sesuatu pangkat dan jawatan tapi xdpt. Mereka ni marah, x sedar knp dirinya x disambung @ x dpt, so sb x puas hati mulalah meroyan, kutuk, nak sabo & etc. Tahu ke kuasa veto x ada pada vc uitm sepenuhnya, not this vc, but I don’t know abt the one before. Dalam hal dato sahol, beliau mempraktikkan kepimpinan bersama, sebab itu perihal menyambungkan kontrak atau memilih seseorang itu sebagai ketua dan etc, akan ada komitee yang membantu Dato Sahol dalam proses membuat keputusan. Dato Sahol hears facts and opinions from diff perspectives. If majority in the committee supports a certain decision even though it is against the vc’s decision, then the decision will according to majority. You see, the vc n mngt team is all 4 making uitm improve as an institution, that’s all. Those who don’t agree with some of the decision made by vc and komitee mula lah cakap vc ni merosakkan uitm lah, vc patut diganti dengan orang lain yang sehaluan dengan mereka la. Macam itu lah tabiat orang kita. Bila orang x setuju dengan kita, mula lah kita anggap org tu sbg org paling teruk sekali. Mulalah mengumpat, spread rumors, burukkan org tu sabo, tulis blog buruk, surat layang la. Jijik betul tabiat kita ni. Pernah juga sesetengah keputusan yang dibuat Dato Sahol n management team tidak memihak kepada saya dan beberapa warga uitm, tapi keputusan yang dibuat berpihak kepada majority warga uitm as a whole. Kita kena tengok dari sudut lain, dari sudut yang lebih besar, dan bukan hanya pentingkan diri sendiri. Saya bukan pembodek dan saya bukan’yes sir’ punya orang. Sebab bila saya bercakap positif ttg Dato Sahol, mula lah org yang anti dgn beliau cakap saya ni kaki bodek. Ni biasa, orang kita mmg perangai mcm tu. Sangat immature org kita kadang-kadang. Saya Nampak kepimpinan Dato Sahol macam mana. Dato Sahol dan management hanya mahukan the best untuk uitm yg banyak potensi ini. Jangan lah kita merosakkan rancangan mereka untuk menaikkan nama uitm. Cuba lihat achievement uitm setakat ini semenjak Dato Sahol menjadi vc, banyk. Berapa banyak orang dah beliau dan management bantu? Beribu-ribu. Kenapa kita tak Nampak semua ini? Semenjak Dato Sahol jadi vc, dah pun ada warga uitm yang sambung belajar ke Harvard. Ini adalah satu achievement yang besar. Banyak lagi kejayaan yang Dato Sahol lakukan untuk uitm dengan kerjasama warga uitm yang Nampak hala tuju bagus vc kita ni. Jika uitm naik, kita sama-sama akan untung. Jika kita tak puas hati sebab tak disambung jawatan, tak dinaikkan pangkat, tak dapat apa yang kita nak, Tanya diri dulu, kenapa? Everything in uitm ada black and white. Jika kita tak dapat naik pangkat, maybe sebab kita tak cukup syarat. Fikir kan lah!

Post a Comment

NYAMUK CROUD

JUSTICE 4 SAIFUL

JUSTICE 4 SAIFUL
KLIK PICTURE

Labels

Blog Archive