Hanya 0.0001% Mahasewel Melibatkan Nyonya Ini Sebagai Pelindung Kemaksiatan (Lihat Rakaman Video Dibawah Ini)..!!!!


Mungkin ramai tidak sedar bahawa yang melalak-lalak ingin mansuh PTPTN sebenarnya hanyalah 0.0001% dari kesemua 2.5 juta pelajar IPT, termasuk Universiti, Universiti Kolej, Kolej, Politeknik, Kolej Komuniti dan lain-lain IPT awam dan swasta yang ada di Malaysia ini.

Itupun dalam 250 orang yang berdemo di Dataran Merdeka itu bukan semuanya pelajar. Antaranya terdapat mak nya atau nyonya tua, apek tua, mak-cik dan pak cik berumur lebih 40 tahun, remaja yang rosak akhlak, yang berperangai tidak senonoh dan sebagainya.Jika benar semua mereka ini adalah peminjam PTPTN maka tentulah mereka antara pelajar-pelajar benak, pemalas yang sememangnya menjadi balaci atau pencacai sepenuh masa Pakatan Rakyat. Ramai juga di antara mereka kelihatan seperti manusia sesat tetapi tidak pula kelihatan seperti sedang mencari-cari arah hidup. Sebaliknya selesa dengan kesesatan dan cara gelandangan sebegitu.

Justeru, apa yang boleh diperkatakan mengenai isu demo mansuh PTPTN ini? Yang sebenarnya, demo PTPTN ini bukanlah isu langsung!

Kita juga tahu bahawa DAP dan PAS sebenarnya tidak bersetuju dengan Anwar untuk memansuhkan PTPTN. Semua orang bertanya dari mana hendak dikaut RM43 billion untuk menampung kos pendidikan percuma dan Anwar tidak mampu memberi jawapan yang meyakinkan kerana beliau sendiri tidak tahu jawapannya.

Akhbar-akhbar Cina juga menyiarkan banyak tulisan dan juga pendapat yang mengkritik idea pemansuhan PTPTN ini. Hari ini juga tersiar satu tulisan di Nanyang Siang Pau yang meluahkan rasa malu dengan tindakan Pakatan Rakyat mempromosi sifat meminjam tetapi enggan membayar.


Menurut penulis tersebut, budaya Cina sering menekankan sifat membayar balik pinjaman, dan bagi penulis, inilah faktor utama kejayaan bangsa mereka.

Sepatutnya, orang-orang Melayu merasa jauh lebih malu lagi kerana membayar balik pinjaman bukanlah sekadar tuntutan adat atau budaya tetapi tuntutan agama. Dan kerana enggan membayar hutang juga membuatkan ramai orang Melayu tidak berjaya.

Selama ini, PR yang paling hebat melaungkan Melayu baru, yang moden berdaya saing dan mampu berjaya tanpa menggunakan tongkat. Oleh itu, kita tidak faham, bagaimana pula di masa yang sama PR ingin menambahkan tongkat dan memanjakan lagi rakyat Malaysia, terutamanya Melayu dengan menambahkan subsidi itu dan ini, menjanjikan bulan dan bintang dan segala-galanya.

Semuanya ingin disuapkan oleh PR kepada rakyat supaya kita merasa gembira dan tidak perlu bersusah payah bekerja kuat untuk meningkatkan taraf hidup. Dan kini PR juga yang ingin memulakan era segalanya percuma di mana peluang untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat tinggi adalah sama rata tidak kira sama ada pelajar tersebut cemerlang atau tidak dalam pelajaran peringkat menengahnya.

Sedangkan memberikan pendidikan percuma di peringkat tinggi juga merupakan satu ketidakadilan selain membantutkan motivasi pelajar untuk belajar dengan bersungguh-sungguh.

Lagipun, bukankah ini bertentangan dengan aspirasi untuk melahirkan masyarakat yang berdaya saing, kuat dan mampu berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah walau di mana saja kita berada?

Tindakan PR ini hanya akan mengakibatkan kelahiran lebih ramai graduan tidak cukup masak seperti Anwar Ibrahim ataupun Adam Adli.

Kini, demonstrasi PTPTN sudah jelas tidak berjaya, sebabnya ialah dalang pemikir dan penggeraknya adalah terdiri dari graduan tidak cukup masak belaka. Ramai di kalangan rakyat menggeleng-gelengkan kepala melihat peserta demonstrasi yang tidak senonoh dan biadab dengan pihak berkuasa. Akhirnya, hasil yang diperolehi PR melalui demo PTPTN hanyalah imej parti yang semakin buruk dan bukti kebodohan pemimpin-pemimpinnya.

Apapun, melihat angka sokongan terhadap pemansuhan PTPTN membuatkan kita mengeluh lega. Ini kerana ia jelas menunjukkan bahawa majoriti pelajar di IPT seluruh negara masih lagi waras dan benar-benar layak bergelar mahasiswa. Hanya 0.0001% sahaja yang merupakan ‘maha tak berguna’ yang kewujudan mereka tidak membawa apa-apa manfaat kepada diri sendiri, keluarga, negara, dan jauh sekali kepada dunia. :- Beruang Biru.

5 comments:

Anonymous said...

Mahasiswa ke mahasewel??hang ada otak ka fikir ni..yuran hang belaja kat IPTA tuu berapa la sangat..sangat minimum..kalu UiTM lagilaaa (budak uitm bangang ade join demo gak)..kerajaan dah bagi subsidi la bodoh..belaja pandai2.. kalu mau free ko minta la demo masuk jambam percuma..gua pun mau join

Anonymous said...

kasi buang itu Khalid Ismath @ Syiah dari UiTM ... ini lah contoh seorang manusia yang:
1. akhlak buruk (muka dah la buruk)
2. pemakan rasuah tegar sbb boleh lakukan apa sajer asal ada duit.
3. pengikut syiah yg tegar kerana tingkahlaku yg mengikut sunnah Nabi ... opppps ...perangai kafir harbi
4. seorang yg mengatakan kerajaan zalim tapi menggunakan apa juga kemudahan kerajaan dgn senang hati termasuk belajar kat UiTM.
5. pelajar contoh yg malas dan bongok sbb baru sem 2, score pun hya cgpa 2.3 jer ...
6. seorang yg berfahaman melampau menghalal cara tanpa merujuk kpd Sunnah dan Quran.
7. seorang yg berlagak kuat agama tapi hampeh ....sbb Quran pun tak tau baca
8. emmmmm ... byk lg .... korang la sambung

Anonymous said...

Bukan mahasewel...penuntut yang cerdik pandai..dia berani untuk suarakan apa yang diorg. fikir kerajaan skrg. x guna.. itu je

Anonymous said...

anon 2:53 .... ko ingat semua yg berani tu cerdik pandai .... ni bukan berani tapi kurang hajar la bongok ..... kalau berani sgt pi tolong orang kat palestin ...

Anonymous said...

klu bg pendidikan percuma pon bkn dorg gerenti boleh jd pintar + boleh dapat 4 Flat pon..klu dh mmg xkenal dek untung..semua benda nk free..semua org nk berdemo nk kereta free, makan free..klu duit kita bg org pinjam pon, kita nk org tu byr blk kan?..bila kerajaan bagi pendidikan percuma income tax kena la naik..then salahkan kerajaan lagi..

Post a Comment

NYAMUK CROUD

JUSTICE 4 SAIFUL

JUSTICE 4 SAIFUL
KLIK PICTURE

Labels

Blog Archive