Mat Sabu juga buat 'pusingan U'...!!!


Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu (gambar) yang sebelum ini menyokong penggunaan kalimah Allah oleh orang bukan Islam akhirnya mengubah pendiriannya dengan bersetuju keputusan Majlis Syura Ulama Pas bahawa kalimah itu adalah khusus untuk agama Islam.

Mohamad berkata, beliau senada dengan keputusan Majlis Ulama Pas iaitu kalimah Allah tidak boleh digunakan dalam Bible versi bahasa Melayu kerana tidak menepati kehendak sebenar kalimah tersebut.

Katanya, walaupun dalam Majlis Ulama Pas ada menyebut orang bukan Islam bebas mengunakan nama Allah tetapi terjemahan harus berhati-hati sebab Allah adalah tersendiri.

"Pendirian saya macam pendirian Majlis Syura. Soal pengunaan Allah dalam Bible selepas ini terserah kepada kerajaan sebab mereka yang memerintah, kita hanya mampu memberi pandangan," katanya.

Namun ketika ditanya kenapa sebelum ini beliau menyokong orang bukan Islam menggunakan kalimah Allah, beliau berkata, itu hanya pandangan peribadi beliau.

Beliau yang cuba mengalihkan perhatian dengan bertanya wartawan mengenai isu lain berkata demikian semasa ditemui selepas merasmikan Markas Pilihan Raya Muslimat Pas Parlimen Kota Bharu di sini malam tadi.

Mohamad sebelum ini bersetuju orang bukan Islam termasuk pemimpin mereka dibenarkan menggunakan kalimah Allah walaupun perkataan itu merupakan hak eksklusif bagi orang Islam.

Keputusan itu selari dengan ketetapan yang dibuat oleh majlis pimpinan pakatan pembangkang yang disertai Pas, DAP dan PKR yang memutuskan kalimah Allah boleh digunakan oleh penganut semua agama dengan syarat tidak disalahgunakan.

Ketetapan pakatan pembangkang itu bagaimanapun ditolak pelbagai pihak termasuk Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris dan mufti-mufti negeri.

Semalam Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat juga membuat 'pusingan U' dalam isu kalimah Allah selepas Majlis Syura Ulama yang dipengerusikannya membuat keputusan tidak membenarkan orang bukan Islam menggunakan kalimah suci itu.

Sementara itu, Pas dilihat terus mengambil kesempatan pada setiap majlis atau ceramah yang diadakan mereka dengan menjual buku Amanat Haji Hadi.

Pada majlis semalam, petugas Pas dikerah menjual buku berkenaan kepada orang ramai yang datang dengan harga RM5. Utusan

5 comments:

Anonymous said...

Tuan gambar Mat Sabu tu kalau boleh gabungkan dengan gambar ni: http://3.bp.blogspot.com/_D4tP5XDZpRA/Sw6q_IzCWXI/AAAAAAAAAUs/LnyfkDkNKng/s1600/James%252BTaylor%252B-%252BNever%252BDie%252BYoung047.jpg

Album Never Die Young by James Taylor

Anonymous said...

Tuan saya dah tolong editkan. Dapatkan di sini

http://www.picisto.com/view/picisto-20130116090201-943720

Anonymous said...

Apa nak herankan... bertamu rumah orang pon dia pusing U dgn bini orang...

Perangai DULU..SEKARANG..SELAMANYA..

Bahaya sungguh puak puak begini..Cina pun takut..dan panggil mereka..orang bukan ..hantu pun bukan... suka suka orang punya dia makan !

Clagy shex baka..

Anonymous said...

ini adalah mat sabu sebelum semasa dan selepas ini...

http://www.animalpictures1.com/details.php?image_id=1467

Malaysia Post said...

terbaik lah....

Post a Comment

NYAMUK CROUD

JUSTICE 4 SAIFUL

JUSTICE 4 SAIFUL
KLIK PICTURE

Labels

Blog Archive