Pendedahan Kronologi Serbuan Jais Terhadap GMDU..!!Mungkin ramai dari kalangan kita masih belum faham hujung pangkal isu serbuan JAIS ke atas Gereja Methodist Damansara Utama (GMDU) yang hangat diperkatakan sekarang kerana gerakan mengkristiankan orang Islam. Eloklah di perjelaskan secara kronologi agar senang difahami.


 • Pada 3 Ogos 2011 antara jam 9.45 pm hingga 12pm, sepasukan pegawai dan anggota penguatkuasa JAIS bersama 10 anggota polis dari IPD Petaling Jaya telah melakukan pemeriksaan terhadap satu program iaitu "Thanks Giving Dinner" di Hall 3, GMDU Dream Centre, N0.2 Jalan 13/1 Seksyen 13, Petaling Jaya.

 • Pemeriksaan ke atas premis tersebut dibuat berikutan laporan menyatakan disyaki terdapat usaha memurtadkan orang Islam di premis tersebut di mana program tersebut dianjurkan oleh NADEANE@SOPHIA BT MOHD SALLEH dengan No. Kad Pengenalan 790317-01-6094 (dipercayai telahpun murtad).
 • Pemeriksaan juga dibuat berdasarkan peruntukan Seksyen 10 Enakmen Jenayah Syariah Negeri Selangor tahun 1995 iaitu 'Menghina atau Mempersendakan Ibadat Agama Islam di Kalangan Penganut Agama Islam Sendiri". Siasatan juga akan dibuat mengikut peruntukan Ugama Bukan Islam (Kawalan Perkembangan Di Kalangan Orang Islam) Negeri Selangor Tahun 1988 yang berkuat kuasa ke atas orang bukan Islam dan orang Islam.
 • Program tersebut dihadiri lebih kurang 80-100 orang yang rata-ratanya berbangsa Cina termasuk 12 orang Melayu/Islam (seperti di dalam kad pengenalan) di mana ianya disyaki diadakan bagi meraikan MURTADNYA sebahagian orang Islam yang hadir itu ke agama Kristian sambil MENGHINA DAN MEMPERSENDAKAN ajaran Islam kononnya sebagai Majlis Berbuka Puasa dengan melibatkan orang Islam/Melayu sendiri.
 • Pintu masuk ke Hall 3 dihiasi dengan bunga manggar dan rata-rata hadirin memakai baju Melayu dan baju kurung/kebaya. Semasa pemeriksaan dibuat, seorang lelaki sedang berucap dalam bahasa Inggeris (testimoni) tentang dirinya yang pernah dibesarkan sebagai orang Islam.
 • SOPHIA (penganjur program) mempertikaikan pemeriksaan tersebut kerana ianya adalah tempat persendirian sambil berdolak dalik menafikan kehadiran orang Melayu/Islam dalam program tersebut (SOPHIA@NADEANE terlupa yang dia juga Melayu/Islam).
 • Di dalam tentatif program tercatat nyanyian lagu ALHAMDULILLAH dan ALLAH AKBAR di mana SOPHIA berhujah mereka berhak menggunakan kalimah tersebut kerana tidak dilarang Kerajaan.
 • Turut terdapat di dalam program tersebut ialah soalan kuiz perkara-perkara asas tentang Islam untuk menilai sejauhmana kefahaman mereka terhadap Islam yang dibuang di dalam tong sampah di dalam dewan tersebut. Antara soalan kuiz ialah 'Apakah maksud perkataan Islam?', 'Apakah maksud perkataan Quran?'
 • Beberapa orang disyaki Melayu/islam cuba keluar melalui pintu belakang premis berkenaan.
 • Pemeriksaan terhadap individu di dalam dewan dibuat selepas rundingan kira-kira sejam dengan pihak penganjur yang menggunakan "delay tactic" untuk menyembunyi/menghapus bahan bukti.
 • Hasil pemeriksaan mendapati seramai 12 individu beragama Islam berada di dalam dewan tersebut iaitu 3 lelaki dan 9 perempuan yang rata-ratanya tinggal di sekitar Ampang, Puchong, Petaling Jaya dan Seputeh termasuk dari Alor Setar dan Muar. Terdapat juga dari kalangan mereka yang turut membawa anak-anak kecil.


Apa yang ingin  pertikaikan dalam kejadian ini ialah beberapa perkara yang menimbulkan seribu satu persoalan dan tanda tanya, iaitu:-


 1. Mengapa penganjur menyatakan majlis tersebut adalah majlis berbuka puasa tetapi penganjur pada awalnya menafikan kehadiran orang Islam dalam majlis tersebut dan dalam aturcara program jelas mencatatkan bahawa majlis itu ialah "Thanks Giving Dinner" yang jelas berunsurkan Kristian?
 2. Mengapa hanya orang Islam yang dijemput khas telah hadir ke majlis tersebut dan ianya dibuat secara tertutup di gereja yang turut dihadiri bukan Islam?
 3. Mengapa bunga manggar diletakkan dipintu masuk dewan?
 4. Mengapa jemputan yang hadir memakai baju Melayu, kurung dan kebaya?
 5. Mengapa terdapat 3 orang Islam cuba melarikan melalui pintu belakang?
 6. Mengapa wujud nyanyian lagu ALHAMDULILLAH dan ALLAH AKBAR dalam aturcara program?
 7. Mengapa soalan kuiz tentang Islam diberi kepada hadirin?
 8. Mengapa dan bagaimana kertas soalan kuis tentang Islam dijumpai dikoyak dan dibuang ke dalam tong sampah di dalam dewan?
 9. Mengapa majlis tersebut diadakan di gereja yang jelas ada unsur-unsur penarikan?
 10. Mengapa penganjur beriya-iya cuba menipu penguatkuasa JAIS dan polis tentang program dan kehadiran orang Melayu/Islam?
 11. Mengapa NADEANE@SOPHIA BT MOHD SALLEH enggan mengaku beragama Islam sedangkan kad pengenalannya tertera beliau Islam? 


Nampaknya hanya NADEANE@SOPHIA yang mampu menjawab persoalan  ini. InsyaAllah akan di dedahkan beberapa maklumat menarik perhatian tentang isu ini dalam waktu terdekat termasuk petikan rakaman program tersebut yang diambil oleh salah seorang hadirin majlis tsebut. Nauzubillah, awasilah keluarga dan saudara-mara kita dari terjebak dalam usaha memurtadkan orang-orang Islam. janganlah lokek membantu saudara mara kita yang susah. Wallahualam. DARI PADA TUKANG SCREW

3 comments:

Anonymous said...

Yang melalui pintu belakang itu adalah para jemputan dari PAS dan Melayu PKR .

Anonymous said...

Oh Nadeane, may you rot far in hell for the effort you take to lead our sisters and brothers in Islam into Christianity, a religion you very well know is no longer popular nor well accepted by most westerners. You yourself need learning!

Anonymous said...

di petik dari suara en. muniandy yg lepas pasal isu ini

jangan la ko tengok kat tv tu, ko dah termakan yg sunday mass gereja kat america atau UK sentiasa penuh macam di gambarkan? reality dia adalah kosong dan ada gereja2 yg dah di sewakan menjadi madrasah atau rumah ibadat islam. tengok link di bawah!

http://www.theologyweb.com/campus/showthread.php?144544-Some-churches-renting-to-Muslim-groups

http://www.asianews.it/news-en/If-Muslims-ask-for-Europe%E2%80%99s-empty-churches...-21031.html

http://www.crosswalk.com/church/pastors-or-leadership/churches-find-empty-pews-at-sunday-evening-services-11638751.html

aku rasa kristian kat malaysia lebih beria2 dari kat sana yg dah tak perduli dah..

yg aku hairan, kenapa orang2 islam south east asia ni kemaruk sangat nak nak menganut kristian?

yg nyata ianya hanyalah fesyen atau trend sebab budak2 melayu liberal sekarang desperate la sangat nak jadi different la konon.

aku dah meluat dah pasal ni. korang tengok la sendiri bertapa ramainya orang di dunia ni (termasuk la malaysia yg dari semua parti) boleh sokong team manchester united walaupun dah nyata dan jelas pada logonya ada gambar syaitan siap gerpu lagi kan.

alasan diaorng - ah, itu cuma lambang je, takde kena mengena dgn sport. jangan jadikan ini issue agama.. kalo nak ikutkan banyak benda lain lagi kalo kita nak kira macam ni..

dah sedap nampak makan?.. halus je dia masuk.

cuba la ko cakap dengan aku agama mana yg kata memuja syaitan walaupun sekadar lambang tu ok? lagi pun kalo ko hantar hj hadi atau nik aziz pergi old trafford suruh mansuhkan logo syaitan tu diorang mungkin nak dengar kot. sama la macam DAP nak dengar cakap PAS. ianya merupakan satu khayalan macam pil LSD je..

ps. padan la dok menang je team ni.. ptui!

Post a Comment

NYAMUK CROUD

JUSTICE 4 SAIFUL

JUSTICE 4 SAIFUL
KLIK PICTURE

Labels

Blog Archive