Soalan Yang Di Tanya Oleh Wartawan Singapura Kepada Guan Eng...


Rupanya apek Guan Eng ni memburuk-burukan Negeri Johor di Singapura MD ingatkan dimana sampai kecoh-kecoh mengatakan dia jauh di luar negara rupany sebelah jer dengan Malaysia...

Nak cari publisiti pun jangan la jauh2 takut ker nak cakap dalam Malaysia??? sampai pergi jumpa saudara dekat sana nak mintak bantuan buat sidang media..memang sial la lu Guan Eng..

SOALAN: Artikel The Economist sepenuhnya menulis perkara positif mengenai Pulau Pinang. Adakah terdapat apa-apa laporan yang negatif ke atas Pulau Pinang? Saya merujuk laporan NST bahawa Kerajaan Pulau Pinang perlu bersih mengenai rangka tindakan pembangunan perindustrian di negeri ini dan tidak memberikan pelbagai alasan mengapa ia ditangguhkan.
Business Times pula melaporkan perkhidmatan asas seperti kereta api tidak berfungsi dan sebagainya. Adakah ini kerana beberapa media Malaysia dianggap ada tujuan politik atau sesetengah kritikan itu ada kebenarannya?

GUAN ENG: Semua akhbar-akhbar di Malaysia dikawal oleh kerajaan. Tidak bermakna bahawa kita menolak kritikan yang dibuat terhadap kerajaan negeri. Tetapi jika itu yang terbaik mereka boleh lakukan, maka ia menunjukkan kerajaan negeri yang mentadbir kerajaan dengan efisien.

Mengenai pelan induk perindustrian, Pulau Pinang telah mengumumkannya tetapi kerajaan Pusat mendesak bahawa kita perlu bekerjasama dalam Greater Penang Masterplan. Oleh itu, kita telah bersetuju untuk bekerjasama dengan kerajaan Persekutuan selepas musim cuti umat Islam. Sekarang kita dipersalahkan oleh media kerajaan kerana melakukan perkara-perkara yang kerajaan minta kita untuk lakukan.

Dari segi keadaan perkhidmatan asas di Pulau Pinang, saya ingin menjemput anda untuk datang ke Pulau Pinang. Pulau Pinang adalah jelas lebih bersih bukan sahaja dari segi mentadbir kerajaan yang jujur tetapi juga bersih dari segi fizikal. Juga lebih selamat dan tidak perlu bimbang tentang keselamatan di Pulau Pinang. Pulau Pinang berada di tempat pertama tahun lalu dari segi mengatasi jenayah iaitu sebanyak 27 peratus.

Bagi tempoh enam bulan pertama juga jenayah dikurangkan sebanyak 25 peratus. Tetapi di Johor, seseorang warga Singapura boleh diculik. Anda tidak akan alaminya jika datang ke Pulau Pinang.


2 comments:

dinbangi said...

Itu jiwa dan watak sebenar Lim Guan Eng.

Kenyataan beliau sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang adalah kenyataan pengkianatan kepada negeri Johor khususnya dan negara Malaysia amnya.

Dia merasakan Pulau Pinang bukan dalam Malaysia.

Pengkianat negara.

Anonymous said...

Kalau aku jd Sultan Johor.. akan ku lucutkan semua Jawatan dia... tarik semua kedudukan dia... tarik semua herta beradak dia...buang negara terus... dia sapa.. anak luar.. tup2 boleh memerintah penang... yg org2 d penang pun satu.. p pilih manusia luar jd pemimpin negeri sendiri buat apa...NAK JAGA TEMPAT ORG KONON... CAKAP TAK SELOPA BIKIN PUNYA OLANG.. Parlimen BAGAN ADA LU JAGA KA....

Post a Comment

NYAMUK CROUD

JUSTICE 4 SAIFUL

JUSTICE 4 SAIFUL
KLIK PICTURE

Labels

Blog Archive