ANWAR IBRAHIM TIDAK AKAN MELAKSANAKAN SYARIAT ISLAM APABILA BERKUASA!!!!!! - ISMAIL MINA AHMADSeorang sahabat lama yang mengenali Datuk Seri Anwar Ibrahim sejak sama-sama menuntut di Universiti Malaya (UM) tidak lagi menyokong beliau kerana Ketua Pembangkang itu dikatakan cenderung kepada fahaman pluralisme agama.

Ahli Jawatankuasa Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia (Muafakat), Ismail Mina Ahmad berkata, beliau ‘meninggalkan’ Anwar setelah mendapati Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu berpegang kepada fahaman yang boleh merosakkan akidah.

“Saya mengambil keputusan meninggalkan beliau kerana fahaman pluralisme boleh membawa kepada kekufuran,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Ismail Mina pernah menjadi Presiden Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM), bersama-sama Anwar mengasaskan Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) dan turut terlibat membangunkan Yayasan Anda.

Pluralisme agama adalah satu fahaman yang menyamaratakan semua agama yang mana penganutnya mempercayai semua agama adalah benar.

Menurut Ismail Mina, sebab lain beliau bertindak meninggalkan pemimpin itu juga mengamalkan ideologi politik yang tersasar dari perjuangan asal yang berlandaskan kepada amalan Ahli Sunnah Wal Jamaah.

“Dia (Anwar) terutama semasa di luar negara sentiasa menyatakan tidak akan melaksanakan syariat Islam apabila berkuasa.

“Dia juga mengkritik hukuman sebat terhadap Kartika Sari Dewi Shukarno (kerana minum arak) padahal wanita itu reda. Dia pula yang tak nak, sepatutnya kita sokong perempuan itu lagipun enakmen agama Pahang pun membenarkan hal itu, apa yang dia risaukan?

“Inilah dua faktor kenapa saya tinggalkan beliau,” katanya sambil menafikan beliau mempunyai faktor lain seperti tidak mendapat projek kerajaan.

Ditanya mengenai perhimpunan haram ‘Kempen Bebaskan Anwar 901’, beliau berkata, syariat Islam sangat melarang untuk memperjuangkan seseorang individu.

“Ketika Nabi Muhammad SAW wafat, Saidina Abu Bakar pernah membaca ayat al-Quran bagi mengingatkan para sahabat lain bahawa mereka berjuang bukan kerana individu (Muhammad) tetapi memperjuangkan risalah yang dibawa oleh baginda.

“Memperjuangkan individu adalah salah. Mempertahankan individu yang bukan di dalam kebenaran adalah syirik,” ujarnya. :- Utusan

2 comments:

Anonymous said...

Yang pastinya disini, apa yg dinyatakan oleh Ismail Mina Ahmad tidak akan di sokong oleh puak2 bebal PKR/PAS...DAP mmg tak layak ler.

Selagi berkiblatkan politik, selagi itu la islam dijadikan sebagai topeng.

Aku respek Hassan Ali & Naharuddin, walaupun anda masih dalam PAS, tetapi niat tujuan dan prinsip amat teguh. Kalau dibandingkan dgn Mat Sabu, Khalid Gereja, Hj Hadi, nik Aziz...jauh panggang dari api. Islam tidak boleh di lacurkan, tetapi mereka nilah semua yg ,melacurkan agama. Islam mahukan keamanan dan permuafakatan, tetapi merekalah yg menghancurkan. Islam hanya terletak didalam diri mereka dan parti mereka sahaja.

Orang lain yg tidak sependapat adalah jahil.
Mereka ni tak ubah seperti ajaran sesat yang lain...sama taraf dgn Ayah Pin.

Anonymous said...

Saya selalu kekedai buku untuk membeli buku ugama, banyak buku-buku karangan Nik Aziz, tapi saya tidak akan beli semua buku-buku karangannya sebab cakap dia tak serupa bikin kerana suka kafirkan UMNO.

Post a Comment

NYAMUK CROUD

JUSTICE 4 SAIFUL

JUSTICE 4 SAIFUL
KLIK PICTURE

Labels

Blog Archive