Nurul Izzah Pula Nak Murtad...!!

Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar menegaskan bahawa sebarang peruntukan undang-undang berkaitan kebebasan beragama harus dilaksanakan secara adil tanpa mengira agama termasuk Islam.

Kata beliau, seharusnya tidak wujud sebarang desakan beragama sehingga membezakan antara agama Islam dan agama lain.

“Tiada desakan dalam beragama...mana boleh kita kata ‘maaf ini (kebebasan beragama) hanya untuk bukan Islam sahaja’, ia seharusnya dilaksanakan sama rata,” katanya ketika menjadi panel forum 'Islamic State: Which version; Who’s responsibility?’ anjuran Gereja Full Gospel Tabernacle di Subang hari ini.

Beliau menjawab soalan penonton yang bertanyakan pendapatnya tentang kewajaran kaum Melayu diberikan kebebasan beragama seperti yang dinikmati oleh golongan bukan Islam.

Perkara 11 (4) Perlembagaan Persekutuan memberi kuasa kepada kerajaan negeri atau kerajaaan persekutuan untuk menggubal undang-undang bagi mengawal atau menyekat penganut agama bukan Islam menyebarkan atau mengembangkan ajaran atau kepercayaan mereka kepada orang-orang Islam.

Walau bagaimanapun permohonan orang Islam untuk tukar agama masih tertakluk di bawah bidang kuasa Mahkamah Syariah berdasarkan Seksyen 61(3)(b)(x) Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri.

Sementara itu Izzah turut mempertikaikan undang-undang yang digunakan pihak berkuasa di negara ini dalam menangani gejala Lesbian, Gay, Biseksual dan Transeksual (LGBT).

Menurutnya, selain daripada tempat awam, pihak berkuasa tidak wajar untuk mengambil tindakan terhadap mereka yang terlibat dengan gejala tersebut.

Menyifatkannya sebagai tidak menghormati privasi seseorang, tindakan tersebut juga katanya tidak membawa sebarang nilai Islam.

“Dalam Islam terdapat sekatan berhubung isu LGBT ini. Tapi apa yang penting ialah kita tidak menjadikan golongan ini sebagai mangsa. Kita harus terima mereka ini.

“Sebagai seorang Muslim, saya boleh terima (LGBT). Pada saya, sesiapa yang melakukan orientasi seks mereka di tempat peribadi, kita tidak boleh mengambil tindakan (terhadapnya). Sebagai seorang muslim, saya tidak boleh menerima ini.

“Pelaksanaan (undang-undang ketika ini) tidak menghormati (pelaku) dan tidak membawa sebarang makna dari segi Islam dan juga mana-mana agama.Kita (Muslim) ada sekatan-sekatan tertentu, tetapi ia tidak seharusnya menceroboh ruang privasi,” tegas beliau. GWM

8 comments:

Anonymous said...

Kalu bangang ni berkuasa, masook beb, zina pun tk pe, tkleh amek tindakan undang...privisi privisi...hehehehehe

Anonymous said...

tepat sekali mat sabu beri gelaran pada Anwar,sebab tu anaknya pun sokong,cuma kalau nak buat ditempat tersembunyi

Anonymous said...

kalau laki nurul memantat dgn betina lain kt dlm bilik hotel tu dikira hak privasi kot....nurul tak boleh la marah....kan?

Anonymous said...

makin lama makin bangang.. tapi ada gak yang sokong lagi stok bangang ni...

Anonymous said...

Apa salah manusia bertukar agama ? Agama yang baik tak takut tiada penganut melainkan agamanya yang bermasalah ! Agama yang baik tak harus paksaan dan harus mengikut zaman bukan terlalu mengikut zaman lama. Agama adalah untuk kepercayaan individu malangnya ada agama sudah diperalatkan untuk kuasa politik menjadi dunia ini tidak aman......

Anonymous said...

keluarga anwar sudah murtad..anwar halal di bunuh ...nik aziz di madren oleh anwar.nik aziz jadi bodoh..tak boleh buat apa dah

Anonymous said...

orang yang menghalalkan murtad ...lagi bahaya dari murtad...tiada agama yg lebih baik dari islam...
di akhir zaman iblis jin syaitan telah berjaya menyesatkan manusia ..itu lah janji iblis pada tuhan...demdam kesumat pada nabi adam

Anonymous said...

dari asal penciptaan semua ini milik allah..yang buruk atau pun yg baik...kita dimatikan dan dihidupkan oleh allah..ok..
tapi ingat jangan kita salah takdir bila ada kemalangan ,kematian ,bala malapetaka,,,..(allah maha pengasih,pengampun,penyayaang)
penyebab..segala2.adalah syaitan (tentera manusia dan jin)

Post a Comment

NYAMUK CROUD

JUSTICE 4 SAIFUL

JUSTICE 4 SAIFUL
KLIK PICTURE

Labels

Blog Archive