MB Dan Exco Selangor Rembat Tanah Orang Asli...!!!

alt

Tanah milik orang asli Mukim Tanjung 12 daerah Kuala langat seluas 17900 ekar didakwa telah dipindah milik oleh Pejabat Tanah Daerah tanpa pengetahuan masyarakat tersebut selama lebih tiga tahun.

Wakil orang asli kawasan, Raymond berkata, tanah ini telah di pindah milik dan dijual kepada pihak yang lain tanpa pengetahuan orang asli.

"Pekara ini telah diberitahu oleh pegawai tanah Daerah Kuala Langat mengatakan fail-fail yang terkandung dokumen pindah milik telah disimpan di bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK).
'
"Saya mendapati satu penipuan yang dilakukan oleh pihak atasan di pejabat tanah bahagian SUK ini," katanya selapas membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam (IPD) di sini hari ini.

Turut hadir anak kepada penghulu orang asli, Jafrin Bin Malam dan wakil orang asli Ramli Untung.

Menurut Raymond, tanah yang seluas 17900 ekar itu telah diceroboh oleh beberapa syarikat untuk mengambil pasir dan tanah merah dikawasan tersebut.

"Kita telah menghantar banyak surat kepada SUK dan kepada ahli-ahli exco kerajaan negeri tetapi mereka tidak pernah balas dan tiada jawapan."

"Kebanyakan pencerobohan mahu mengambil pasir secara haram," katanya.

Tambahnya, kawasan tanah tersebut adalah tanah adat dan tanah Rayau serta penempatan masyarakat orang asli yang telah diwariskan kepada mereka semenjak keturunan nenek moyang mereka.

"Tanah ini ada surat pengesahan kawasan dan penempatan orang asli daripada jabatan Hal Ehwal Orang Asli bertarikh 25 Januari 2010.

"Surat pengisytiharan oleh warta kerajaan negeri bertarikh 20 Januari 1994 di bawah akta seksyen 6 akta 134 serta beberapa surat lagi yang ada," jelasnya.

Tambah Raymon, masyarakat orang asli berharap pihak berkenaan dapat menyiasat dan mengambil tindakan yang sewajarnya keatas syarikat-syarikat dan orang-orang yang terbabit. klpos

0 comments:

Post a Comment

NYAMUK CROUD

JUSTICE 4 SAIFUL

JUSTICE 4 SAIFUL
KLIK PICTURE

Labels

Blog Archive